Sıkça Sorulan Sorular

Sublimasyon nedir?
Sublimation teknolojisi, sistem kurulum maliyetleri,baskı kalitesi ve ürün çeşitliliği ile günümüzün en çok tercih edilen dijital transfer baskı sistemidir.Sistem kurulumu için gerekli ekipman ,Bilgisayar (Grafik programları kullanabilecek kapasitede),scanner,printer (Sublimation mürekkeplerini kullanabilen) ve ısı transfer presinden ibarettir.Sublimation baskıda kullanılan mürekkebin özelleği 180-220 derece ısıda gaz haline gelerek polimer kaplı yüzeyleri veya polyester dokuları boyamasıdır. Sublimasyon ile özel yüzey kaplamalı ürünlere; yaka kartı, ödül plaket,mouse pad, metal etiketler, kupa(mug), bardak altlığı, anahtarlık, yönlendirme tabelaları, fayans gibi ürünlere ve polyester kumaştan üretilen ürünlere baskı yapılabilir. T-shirt veya kumaş baskılarında, diğer transfer baskı teknolojilerinden farkı kumaşın dokusuna işleyerek, yüzeyde hissedilmemesi ve yıkamaya olan yüksek direncidir.
2.

Boya sublimasyon adıyla da bilinen sublimasyon, görüntünün %100 polyester bir giysiye veya diğer polimer kaplı zeminlere aktarılmasını sağlayan kimyasal/fiziksel bir işlemdir.
Bu işlem, özel bir yazıcı ve özel mürekkep ve kağıt malzemelerinin kullanılmasını gerektirir. Sublimasyon mürekkepleri, ısı ve basınçla reaksiyona giren katı boya partikülleri içerir. Özel kağıda yapılan mürekkepli baskı, ardından genellikle yaklaşık 205°C ısıya ve 30-50 psi arasında, orta ila yüksek basınca maruz bırakılır. Isı, mürekkebin daha katı bir duruma geçmeden gaza dönüşmesini sağlar. Basınç, mürekkebi giysinin veya fincan, işlenmiş metal, işlenmiş plastik gibi polimer kaplı nesnenin içine nüfuz etmeye zorlar. Bu işlem, görüntüyü giysinin/nesnenin üzerine bağlayan normal ısı transferinden farklıdır. Bu işlemde, gaz polyester bağlarıyla bağlanır ve nesne renklerin veya detayların bozulmasına sebep olmaksızın, defalarca yıkanabilir. İşlem doğru bir şekilde yapıldığında, görüntü HİÇBİR ŞEKİLDE ele gelmez/hissedilmez. Adeta giysinin bir parçası haline gelir.

Sublimasyon Kağıdı Nedir ?

Bu kağıt, ısı ve basınç altında mürekkebin ham maddesi pigmentleri salan özel bir sülüsyonla kaplı kağıttır. Piyasadan çeşitli kalitelerde kağıt temin etmek mümkündür, dikkat edilmesi gereken kaplamalı yüzeye aldığınız çıktının preslenmesi sonrası ürüne aktarılan mürekkep miktarıdır ne kadar çok mürekkep aktarımı sağlanmışsa kağıt bir o kadar kaliteli anlamına gelir. Kaliteli baskı sonucu almak için Yazıcınız, mürekkebiniz ve presinizin ugunluğu da bir o kadar önemlidir.

Kağıt fiyatları, 100 yaprak için 25 TL ile 55 TL arasında değişir. Bu fiyatlar, A4 kağıdı boyutu için geçerlidir. Ayrıca uzakdoğu üretimi bazı kağıtların düşük kalitesi nedeni ile polyester tekstil ve polimer kaplı sert zeminler için farklı kağıt kullanımı gerekmektedir.

Gerekli Ekipmanlar Nelerdir ?

BİLGİSAYAR – Yakın zamanda üretilmiş bilgisayar sistemlerinin çoğu yazılımın işletim sistemiyle uyumlu olduğu varsayımıyla, bu işlem için yeterli olacaktır. Bu elbette bazı yeni işletim sistemleri için geçerlidir... Windows ve Mac’in yeni işletim sistemleri eski programlar adı verilen ve yeni sistemlerin tarihinden önce hazırlanmış olup, bazı durumlarda yazılım üreticisinin sürücüleri yeni sistemlerle çalışacak şekilde güncelleştirmediği yazılımları desteklemeyebilir.

YAZILIM- İyi bir grafik programı ve fotoğraf programı, kaliteli çalışmaların vazgeçilmez unsurudur. Burada hepsini sayamamakla birlikte, bu programların bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

PhotoShop – Adobe sisteminin fotoğraf programı, benzer programların atası sayılır.

Corel Draw – Grafik tasarım programıdır ve içinde güzel bir fotoğraf programı barındırır.

Illustrator – Adobe sistemine yönelik grafik tasarım programı.

Xara – İngiliz bir firmanın, fotoğraf programı da içeren grafik tasarım yazılımı… öğrenmesi kolaydır… bazı sınırlar arz eder.

Canvas – ACD sisteminden grafik tasarım programı – yaygın olarak tanınmasa da, oldukça güçlüdür.

YAZICILAR –Şu anda, baskı kafası teknolojisi sebebiyle, sadece Epson mürekkep püskürtmeli yazıcılar (ve özel tonerlere sahip bazı seçilmiş lazer yazıcılar) için uygundur. Fakat tüm Epson yazıcılar için süblimasyon mürekkebi bulunmamaktadır. Şirketimizde satışı yapılan ve sublimasyon mürekkeplerimize uygun mürekkep püskürtmeli yazıcılar şunlardır:

Ricoh 3110 4 renk (Sadece sublimasyon jel mürekkep kartuşları ile çalışır)

Epson L110 4 renk (A4) (Kullanımdan kalkmak üzeredir)

Epson L300 – 4 renk (A4)

Epson L800 - serisi - 6 renk (A4)

Epson 1500W - 6 renk (A3)

Epson L1300 – 4 renk (A3)

Epson L1800 – 6 renk (A3)

Epson F6000 – 4 renk (110cm)

Mutoh RJ 900X - 4 renk (110cm)

Epson F7000 - 4 renk (162cm)

Mutoh 1638W - 4 renk (162cm)

Özel renkli lazer yazıcılar için sunulan sublimasyon mürekkepleri bulunmaktadır. Bu nispeten yeni bir uygulama prosedürüdür.

TRANSFER BASKI MAKİNELERİ

Kaliteli baskı makinelerinin çoğu işinizi görecektir. Uygun fiyatlı 38cmx38cm rezistaslı hobi amaçlı baskı makinelerinden pahalı, 110cmx160cm baskı makinelerine kadar birçok seçeneği tercih edebilirsiniz.

Büyük boyutlu baskılar yapmayacak olanlar için 38cmx38cm baskı makinesi yeterli olacaktır. Isıtmalı transfer baskı makinesi seçim sürecinin en önemli unsuru, satıştan sonra bekleyebileceklerinizi bilmektir. Geçerli, uygulanabilir bir garanti, parça bulunabilirliği ve müşteri desteği olup olmadığıdır. Ekonomik fiyatlı transfer baskı preslerinin yanısıra Japon malı EverPres, Türk malı TemPres, Diastar adıyla kendi markamızı taşıyan yine Türkiye'de üretilen çeşitli markalardaki silindir pres ürünlerini şirketimizden temin edebilirsiniz. Ekonomik ürünlerden uzakdoğuda üretilen transfer baskı makinelerinin distributörü olan şirketimiz, başka yerden alınmış (ebay, alibaba ve diğer şirketler) ürünlerin servis ve yedek parça hizmetini vermeyecektir.

Transfer baskı makinelerinin kupa, tabak ve şapkalar için üretilmiş çeşitli modellerini şirketimizden temin edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular:

Polyester/pamuk karışımları kullanılabilir mi? Pigmentler pamuk üzerine bağlanmadığı, daha ilk andan itibaren defalarca yıkanmış gibi görüneceği ve pamuk üzerindeki mürekkebin bir bölümü akıp gideceği için başarılı bir uygulama değildir. Polyester ve pamuk karışımı kumaşlarda iyi baskı sonucu için enaz %65 polyester içermelidir.

Sublimasyon mürekkebi kartuşu normal mürekkeple değiştirilip, sonra tekrar sublimasyon mürekkebine geçilebilir mi? Hayır. Bir başka mürekkep kullanmadan önce, var olan mürekkep tipini yazıcıdan temizlemenizi gerektirmesi, ardından fazlasıyla mürekkep israfına sebep olan kafa temizliği yapmanızı zorunlu kıldığı için, bu işlemi kolay veya ekonomik bir şekilde yapamazsınız… Düşük maliyetli Epson yazıcılarıyla, her biri belirli bir baskı prosedürü için kullanılan iki farklı yazıcı satın alabilirsiniz.

Koyu renkli kumaşlara baskı yapabilir miyim? Hayır; bunun iki sebebi vardır. Transferin desen olmayan tüm bölümleri, polimere basıldığında beyaz/gri bir pencere bırakır. Bunun yanı sıra, mürekkep polyester cinslerini boyadığı/bunlara bağlandığı için, koyu renkler üzerinde görünmeyecektir. Şirketimiz, sublimasyon uygulamasına uygun tişört için pastel renk seçenekleri sunmaktadır. Not: pigment mürekkepli inkjet yazıcılar için uygun olan transfer kağıtlarını (koyu ve açık zemin) ve Forever marka 501 Kağıdını sublimasyon baskıda denemenizi tavsiye ederiz.

Mutlaka gereken minimum ekipman nedir ve en düşük maliyeti ne olabilir? Aşağıdakiler, en iyi olmasa da minimum gereksinimleri ve yaklaşık maliyetleri göstermektedir.

    • 20cmx20cm düz transfer baskı makinesi - 600 TL
    • Epson L300 yazıcı- 570 TL (400ml. Sublimasyon Mürekkep dahil)
    • Parşömen kağıdı (veya lükse kaçacaksanız Teflon tabaka) 14 TL
    • Sublimasyon kağıdı- 100 yaprak / 24,16 TL
    • Thermal Bant - 15 TL

Peki ya Kupa (fincan) baskı nasıl yapılır? Bu malzemelerin her biri için, özel bir baskı makinesi veya prosedür gerekir. Fincanlar için bir makine…440 TL-1500 TL'dir. Fincan kaplama sistemi (kelepçe), fincan baskı makinesine alternatif olabilir. Bu sistem, fincanın etrafına sıkıca sarılarak, ısı fırınında 220 C’de 15 dakika boyunca uygulanan bir işlemle elde edilir. Kelepçe 35 TL'dir.

Transfer baskı makinelerinde çoklu üniteler var mı? Evet. şirketimizin iki adet çoklu üniteli (combo) transfer baskı makinesi bulunmaktadır, bir model Çin yapımı diğer model şirketimizin diastar markasını taşıyan ve çeşitli ülkelere ihracatı yapılan Türk malı 4’ü 1 arada ünitelerdir. Her iki model içinde rezistanslar hariç iki yıl garanti verilmektedir.

Kendi kendimize sert bir malzemeye polimer kaplama uygulayabilir miyiz? Bunun mümkün olduğunu öne süren bazı firmalar olsa da, eğer fabrikasyon üretim tesisiniz yoksa bunun mümkün olduğunu söylemek çok zor. deneyip görmenizi öneririz.

Sublimasyon dış mekanlarda ne kadar dayanır? Temmuz ayında bir kartopu ne kadar dayanırsa... Mürekkep, güneş ışığında solar. Dış mekan reklam uygulamarı için kaplamanın uygun olduğu söylenemez, kaplamanın doğrudan güneş ışığına maruz kalması maksimum 6 ay içinde solmasına neden olacaktır.

Hayaletlenme veya gölgelenme denilen görüntü kaymasının sebebi nedir? Sublimasyon mürekkepleri, ısıya karşı son derece duyarlıdır; ısıtmalı transfer baskı makinesi erken kaldırıldığında, görüntünün hafifçe kaymasına ve tıpkı çift pozlandırma gibi, arkasında hayaletimsi bir görüntü bırakarak eski yerine dönmesine sebep olabilir. Bunun çaresi, görüntüyü nesneye ısıya dayanıklı bir bantla yapıştırarak, baskı makinesini yavaşça açmaktır; aynı çözüm, kupa, fincan baskı makineleri için de geçerlidir.

Sublimasyon mürekkepleriniz için Icc renk profili varmıdır? icc renk profili nedir? süblimasyon mürekkeplerimizin sublimasyona uygun yazıcılar için icc renk profili vardır. icc renk profili Renk yönetim sistemi için gerekli standartları ICC (International Color Consortium) isimli bir kurum belirlemektedir. Bu kurumu basım ve bilişim sektörünün önemli firmaları bir araya gelerek oluşturmuşlardır. ICC profili ise cihazın kendi renk skalası (evreni,gamutu) dışında kalan renkleri tanımlaması ve en uygun biçimde oluşturması için kullanılır. Böylelikle geniş bir evrene sahip olan bir görüntü dar bir evrende en doğru şekilde tanımlanmaktadır. Renk yönetim sisteminin en doğru şekilde uygulanması için kullanıcılar kendi üretim şartlarına uygun ICC profilini oluşturmalıdırlar.

Sublimasyon mürekkebi ile kağıt üzerine alınan çıktı, monitördeki görüntü ve baskı sonrası ürün üzerindeki görüntü renk farklılıkları gösterebilmektedir, basılı ürün üzerinde imaj görüntüsünün gerçek renklerine sahip olabilmesi için sözkonusu sublimasyon mürekkeplerimiz ve yazıcılar ve gerçek sonuç için hazırlanmış icc renk profili kullanılmalıdır. icc renk profilllerinin çeşitli grafik programlarında uygulama ve bilgisayarınıza kurulumu için gerekli dökümanları şirketimizden talep edebilirsiniz. Sublimasyon mürekkeplerimiz için üretici firmanın hazırladığı icc renk profilleri ile transfer baskı sonrası gerçek renklere %99 yakın sonuç alınmaktadır.